Cum sa alegeti paleta de culori potrivita pentru casa dvs.?

Nimic nu este la fel de personal ca culoarea. Alegerea unei palete de culori este atat partea cea mai importanta, cat si cea mai descurajanta pentru multi, atunci cand vine vorba de decorarea locuintei. Va ajutam sa creati paleta de culori care se potriveste cel mai bine personalitatii si stilului dvs. de viata.

Exista culori primare, secundare si tertiare.

  • Culorile primare sunt rosu, albastru si galben. Sunt culori pure si nu pot fi create.
  • Culorile secundare sunt portocaliu, verde si violet. Aceste culori se formeaza atunci cand sunt combinate parti egale din 2 culori primare. De exemplu, parti egale galben si albastru fac verde.
  • Culorile tertiare sunt un amestec, in diferite parti ale culorilor secundare si primare pentru a crea nuante diferite, ca urmare culorile primare si secundare devin mai putin vii. Albul si negrul sunt adesea adaugate pentru a intuneca si a inmuia aceste nuante.

Crearea schemei de culori

Exista 4 tipuri de scheme de culori posibile:

  1. Monocromatic - schema de culori monocromatica foloseste ton pe ton de aceeasi culoare cu adaugarea de alb sau negru pentru a usura sau intuneca culoarea. De exemplu, in aceasta schema albastrul poate deveni un albastru deschis sau un albastru intunecat si toate cele trei nuante ale aceleiasi nuante sunt utilizate pentru a crea acest efect.
  2. Analog - schema analogica foloseste culori care apar una langa cealalta pe roata de culori. De exemplu, galbenul va fi folosit cu verde sau portocaliu, sau albastru va fi folosit cu verde sau violet. Acest lucru creeaza o paleta colorata si adesea linistitoare.
  3. Contrast - schema de contrast este mai dramatica. Aici se foloseste o triada de culori contrastante, precum galben-portocaliu, verde-albastru si rosu-violet. Aceasta introduce mai multa culoare si energie in paleta casei tale.
  4. Complementar - in sfarsit, avem schema complementara in care doua culori opuse, cum ar fi albastru si portocaliu, sunt utilizate impreuna pentru a crea o schema de culori dramatica, indrazneata si cu energie ridicata.

Vom preveni sa nu selectam mai intai culoarea peretelui. Vopselele de perete sunt ieftine si pot fi create in orice culoare si in orice nuanta doriti. Cel mai bine este sa incepeti cu articole mai greu de gasit, cum ar fi mobilier si covoare sau covoare. Dupa ce ati selectat mobilierul, puteti trece la culoarea peretelui. Puteti decide ca ati prefera ca culoarea dvs. sa nu fie pe pereti, ci in accesorii sau mobilier. Multi oameni prefera acest lucru. Altii, dimpotriva, prefera mobilierul mai neutru, contrastat de peretii indrazneti si puternici.

Lucruri de luat in considerare 

Cand alegeti paleta de culori, poate doriti sa incepeti cu contraste, ceva intunecat asociat cu ceva luminos. Daca doriti sa introduceti ceva mai multa culoare si energie in camera dvs., va recomandam sa adaugati ceva luminos. Unde doriti aceste culori? Daca va simtiti mai confortabil cu peretii palizi, priviti-va la mobilierul, accesoriile si covoarele pentru o culoare adaugata. Atunci cand alegeti culorile, in special cele mai indraznete, va asigurati ca sunt clare si ca liniile sunt curate. Daca stilul tau este mai subtil, ar trebui sa se ia in considerare nuante neutre.

Tonuri de culoare

Testati-va culorile cu probe de vopsea si tesaturi. Desenati planuri pentru camerele dvs. si schitati in culori. Daca lucreaza pe hartie, incercati sa pictati zone mici din pereti. Puteti cumpara orice vopsea de culoare intr-o dimensiune de esantion special din acest motiv. Cand pictati zone de proba, priviti alte camere si cum se conecteaza, astfel incat sa puteti crea un flux din camera in camera, astfel incat culorile sa se completeze. O camera alaturata poate dori o culoare neaccenta sau neutra sau, invers, puteti lucra cu tonuri contrastante, atat timp cat exista intotdeauna o aparenta de flux.

Iluminat

Iluminatul este un aspect important al oricarui decor si functie din casa si nu trebuie niciodata trecut cu vederea. Lumina reflecta si deviaza culoarea, schimband-o constant, pe tot parcursul zilei. Culorile cele mai adevarate ale unei camere sunt cele care se gasesc in timpul zilei, iar nuantele se vor schimba pe tot parcursul zilei si a anotimpurilor, pe masura ce lumina se schimba. Diferite lumini pot schimba si aspectul culorii. Indigo, de exemplu, poate aparea mai albastru intr-o camera si poate avea mult mai mult rosu in alta.

Angajament 

iti place ideea de a-ti imprima spatiul cu culoare, dar nu esti prea pregatit sa-l adaugi pe peretii tai. Exista multe modalitati de a adauga stropi de culoare in casa ta. Daca va mentineti peretii neutri - bejuri palide, nisipuri, fildesuri, gri si albi - puteti aduce culoarea cu covoare, mobilier, lampi, perne, aruncari si lucrari de arta, flori si fructe proaspete. De asemenea, ati putea lua in considerare pictarea tavanului sau a unui perete de accent.

De unde sa incepeti cu culoarea 

Incepeti de la inceput. inceputul ar putea fi o camera centrala sau o sala din fata sau intrare. Exista o culoare sau un set de culori care iti plac in mod deosebit? Aveti tendinta de a prefera blues, galbeni, verzi? incepeti cu o culoare care vi se potriveste cel mai bine. Apoi luati acea culoare si priviti-o mai multe nuante si nuante mai deschise si mai multe nuante si nuante mai intunecate. Deci, de exemplu, pe roata dvs. de culori, ati ales verde. Ati fost la magazinul de vopsele si ati ales o duzina sau cam asa pentru a picta specimene care au diferite nuante de verde. iti plac doua nuante, una are mai mult un ton gri si mai mult are mai mult un ton albastru. Poate selectati o nuanta pentru sufragerie si cealalta pentru sufragerie. Pentru a le face sa functioneze impreuna, selectati un neutru care poate fi utilizat in ambele incaperi pentru tavan, tapiterie sau ambele. 

Separati etajele

La etaj si la parter sunt doua entitati separate si ar trebui tratate ca atare. Cel mai bine este sa va vopsiti palierul sau holul o culoare moale sau neutra, de multe ori la etaj este compusa in principal din dormitoare care pot avea adesea culori si contraste foarte diferite. Camerele copiilor sunt adesea luminoase si indraznete, in timp ce camerele si birourile de acasa nu. Daca dormitorul dvs. principal are o baie principala atasata, nu trebuie sa pictati ambele camere de aceeasi culoare, ci luati in considerare tonuri diferite de aceeasi culoare - poate vopsiti o camera putin mai usor decat cealalta. Deoarece cele doua sunt conectate, ar trebui sa existe o aparenta de flux.

Produsul a fost adaugat cu succes

Folosim cookies pentru a imbunatati experienta de navigare. Politica de cookies